Toekomstige Signeersessies

zondag 14 april 2024 – Markt Aarschot – van 10 tot 16u.
zondag 12 mei 2024 – Boekenmarkt in Damme – van 10 tot 17u.
zondag 19 mei 2024 – Boekenmarkt op de Kaai in St-Amands – van 9 tot 18u.
zaterdag 25 mei 2024 – Standaard Lommel, info@lommeliterair.be – van 14 tot 16.30u.
zaterdag 1 juni 2024 – Dorpsdag in ‘s-Gravenwezel, Kerkstraat en Wijnegemsesteenweg – van 17 tot 23u.
zondag 14 juli 2024 – Boekenmarkt Lillo Fort – van 10 tot 17u.
zondag 4 augustus 2024 – Boekenmarkt Stad Tongeren – 10 tot 18u.
zondag 11 augustus 2024 – Boekenmarkt Lillo Fort – van 10 tot 17u.
zondag 8 september 2024 – Boekenmarkt op de Kaai in St-Amands – van 9 tot 18u.
zaterdag 14 september 2024 – Standaard Lommel, info@lommeliterair.be – van 14 tot 16.30u.

De rest volgt later.

‘Over je schouder’

In dit boek, dat eind oktober 2023 verschijnt, heb ik twee genres door elkaar verweven.

Het thriller-verhaal gaat over de onwaarschijnlijke dekmantels die psychopaten gebruiken om hun misdaden te verbergen en over de moorden die worden gepleegd.

In het erotisch-romantische-verhaal zoekt de hoofdpersoon, Eline, haar seksuele identiteit en beleeft erotisch geladen romances. Haar avontuur met een kunstschilder is daar een sprekend voorbeeld van.

Als vriendin van het eerste slachtoffer wil ze bovendien de dader, of daders vinden. Eline wordt achtervolgd en gestalkt, daardoor kijkt ze dikwijls over haar schouder.

De internationale maffia maakt de zoektocht naar de daders gevaarlijk.

Het boek gaat over twee oude moordzaken en twee nieuwe, zelfde modus operandi, zelfde verantwoordelijke psychopaat.

Mijn eerste stappen in de wereld van de boekenverkopers

Beste lezers,

Mijn laatste bericht op deze website dateert weeral van een aantal maanden geleden. De tijd vliegt. Nu de dagen weer steeds korter worden en er ons nog nauwelijks zestig dagen resten van 2019, wil ik jullie graag updaten over de voor- en tegenspoed van een debuterend boekenschrijver (en -verkoper!).

Is schrijven voor mij een passie dan neigt verkopen meer naar een opdracht. Op signeersessies word je wel fier als zich een rijtje vormt voor je tafel. Dat ondervond ik op zaterdag 26 oktober (2019) op de verwendag van de bibliotheek in Schilde waar het bijzonder prettig was om tussen 3 dichters te zitten en te spreken. Op zondag 27 oktober was ik op de “openboekdagen” van Standaard Boekhandel in Schilde. Deze evenementen waren een groot succes, in Standaard Boekhandel was ik de bestverkochte auteur van het weekend. De reclame in de vitrine en het enthousiasme van mijn echtgenote Danielle lagen samen met mijn boek aan de oorsprong van het succes. 50 boeken gingen daar over de toonbank op anderhalf uur, ze maakten het totale aantal verkochte boeken al aanzienlijk. Het gaat goed!

Al bij al is het harder werken dan ik dacht; het boek blijvend in de kijker zetten is niet altijd makkelijk, het is ook een beetje mijn “eigen kind”Nog geen uur geleden klopte er iemand op mijn autoruit om te zeggen dat ze op de warmste dag van het jaar mijn boek in een ruk had uitgelezen, ze kon niet wachten op de tweede en informeerde of het vorderde.  Dat en de vele positieve reacties die ik de afgelopen weken heb gekregen, doen je met plezierverder werken.

In de bibliotheek van Schilde is “Eerst is eerst” beschikbaar, ook in de bib van Wijnegem. Bij de Boekuil in Mortsel ligt hij te pronken en natuurlijk bij de Standaard in Schilde. Op alle online platformen is hij eveneens verkrijgbaar.
Ik werk tussendoor aan teksten om in boekenwinkels en kleine zalen te spreken en boeken aan de man te brengen.

Zo, beste lezers, je merkt dat boeken schrijven en ze verkopen hard werken is! Maar zolang jullie ze lezen is er geen vuiltje aan de lucht.

Jan Roskams
31 oktober 2019

Geboorte van een boek

De geboorte van een boek: hoe je debuut tot stand komt

Als je het schrijven niet kan laten en absoluut een eigen geschreven boek wil vasthouden, dan ben je waarschijnlijk een debutant. Je denkt, zoals de meeste debutanten, dat het wel zal loslopen. Als ik eerst maar een goed verhaal heb, dan lukt het me wel. En op een dag zit je te denken waarover je een verhaal kan verzinnen en plots is het daar: het geniale idee, het beeld dat je niet meer loslaat.

Schrijven is als zwangerschap

Ik vergelijk het schrijfproces met vrijen en met conceptie, met een dracht en een soms zware bevalling. Alles begint ermee dat je zin hebt, je weet alleen nog niet wanneer, soms ook niet met wie. Je weet alleen dat je erg veel zin hebt. Zoals elke goede vrijpartij – een vluggertje moet uitzonderlijk blijven – laat je het wat duren, het sluimert, het dwaalt rond in je hoofd, het groeit aan tot het klaar is. De idee, het beeld zijn tot de ruggengraat van je verhaal gegroeid. Als je dacht dat het nu al zo goed als af was zit je goed fout, de vulkaan is slechts tot een enkele eruptie gekomen, het gerommel blijft, je ruggengraat moet aanzwellen tot een volledig verhaal. Het is werken geblazen. De ene schrijft erop los, de andere wikt en weegt. Je buik wordt dikker en dikker, gelukkig ook aaibaar. En dan besef je: te veel is te veel.

De laatste loodjes van een boek schrijven

Nu begint het nalezen, schrappen, nog wat schrappen en sleutelen. Je bent nu volledig voorbereid om te bevallen. Als je al een uitgever hebt dan kan de bevalling worden ingezet, anders begint nu pas het echte werk. De baby is er klaar voor maar je gynaecoloog gaat net met pensioen, je moet iemand anders zoeken. Je loopt deuren plat en plots vind je iemand die gelooft dat je verhaal goed genoeg is om er een boek van te maken, wat jij natuurlijk al lang wist. Klaar, alles is in orde! Dat had je gedacht! Je ligt nu wel op de verlostafel maar er moet nog onderzocht worden of alles wel goed in elkaar zit, is het kind niet verkeerd gedraaid, zit de navelstreng niet rond zijn halsje? Als de correctie of de redactie beëindigd is moet je nog eens door het verhaal, ben je akkoord met de correcties die de gynaecoloog voorstelt?

De geboorte van een boek

Nu kan je het kind laten komen. Dan volgt de lange eindspurt: het boek wordt gedrukt, de cover gemaakt, voorwoord, proloog, epiloog, tekst voor de achterkant en nog is de navelstreng niet doorgeknipt, je moet de proefdruk nog goedkeuren! Totaal in de war van al dat onbekende haastwerk, breekt de dag aan dat je het kind voorzichtig in je handen houdt. Je hebt de cover en de achterkant al zo dikwijls digitaal bekeken en over je scherm zien lopen dat de verrassing niet echt groot meer is. Je kraakt volledig verdoofd, voor de schijn, een fles champagne, je drinkt een glas en denkt dat de taak volbracht is. Soms is dat ook zo, volgende keer leg ik misschien uit wat er bij sommige schrijvers, die mogen of willen helpen aan de verkoop, nog allemaal op de plank ligt. Vooral de moed niet verliezen, de beloning van het signeren van boeken is groot, en als er veel positieve mails en telefoontjes komen van lezers, dan kan je de pillen tegen de maagzweren wegleggen. Alles komt in orde.

Jan Roskams schreef “Eerst is eerst” uitgeverij Paris Books – Bodegraven. Het werd een thriller die jong en fris geschreven is. www.janroskams.be

Hij was op dat ogenblik de oudste-debutant in het Nederlandse taalgebied en in het genre.